9,1
8.894 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Jetze-Plat-handbike-fietsend.jpg

De start van Jetze Plat

Paralympisch handbiker en triatleet

Iedereen begint ergens, maar hoe begin je als topsporter? Handbiker en triatleet Jetze Plat vertelt hoe hij is begonnen om het onmogelijke mogelijk te maken. Hoe was zijn weg naar al zijn gouden medailles? Het begon allemaal toen hij in contact kwam met de handbike.

Oplossingen bedenken

De in 1991 in Amsterdam geboren Jetze Plat kwam ter wereld met onvolgroeide benen. “Daar ben ik als kind niet per se door beïnvloed; ik wist gewoon niet beter. Wel moest ik oplossingen bedenken voor dingen die voor anderen heel normaal zijn, zoals fietsen. Toen ik 5 jaar was, kreeg ik van mijn ouders mijn eerste handbike. Dat kan ik mij niet meer herinneren, maar ik heb hiervan wel een filmpje waarop je ziet hoe blij ik was. Het plezier spat van mijn gezicht, de handbike gaf me meer vrijheid.”

Toyota-Jetze-Plat-handbike-zittend-boom.jpg
Doen wat mijn oudere broer deed

“Het effect van mijn benen op mijn verdere jeugd is dat het mij weerbaarder heeft gemaakt, sterker”, vervolgt Jetze. “Ik moest bijvoorbeeld mijn eigen manier bedenken om de trap op te kunnen lopen. Dat vormt je. Ik kom uit een gezin met vier kinderen en de anderen hebben mij ook nooit als beperkt gezien. Ik wilde juist doen wat mijn oudere broer deed.”

Eerste wedstrijd

Jetze gebruikte zijn handbike onder meer om naar school te fietsen. “De eigenaar van de winkel waar mijn handbike vandaan kwam, spoorde me op een gegeven moment aan om aan mijn eerste wedstrijd mee te doen, in het Vondelpark. Ik was 12 en vond het superspannend. Ik kon totaal niet meekomen met de andere deelnemers. Die eerste keer was heel heftig, maar een dag later begon ik er toch de lol van in te zien. Die eigenaar zie ik nog steeds en is heel belangrijk voor me; ik noem hem mijn vader in de sport.”

Toyota-Jetze-Plat-5jaar-handbike.jpg
Toyota-Jetze-Plat-handbike-topsporter.jpg
Niet gepusht, wel gestimuleerd

Vanaf die eerste memorabele wedstrijd ging Jetze zich steeds meer toeleggen op handbiken als sport. “Mijn ouders hebben me hierbij niet gepusht. Ze konden mij ronduit niet door het hele land van de ene naar de andere wedstrijd brengen, want er waren nog drie kinderen in het gezin. Ze hebben me wel altijd gestimuleerd. Vanaf mijn twaalfde ging ik me steeds professioneler met handbiken bezighouden. Vanaf mijn zestiende werd het een topsport.”

Conditie van min tien

Hoe succesvol hij ook is, ook Jetze heeft te maken met tegenslagen. “Zoals kort na de Paralympische Spelen in 2008 in Beijing. Als lid van een talententeam heb ik toen de grote mannen aan het werk mogen zien. Toen is het vuurtje pas echt gaan branden. Na thuiskomst bleek de geplande operatie aan mijn benen echter een stuk heftiger dan verwacht. De morfine zorgde dat ik opeens een conditie had van min tien en mijn lijf was leeg door alle medicatie. Toch vond ik de drive om door te gaan. Niets gaat immers vanzelf.”

Toyota-Jetze-Plat-handbike-fietsend-park.jpg
Toyota-Jetze-Plat-handbike-topsporter-poserend.jpg
Persoonlijk Start Your Impossible-moment

Over stoppen heeft Jetze nooit nagedacht. “Niet dat ik me kan herinneren. Natuurlijk, je hebt wel eens een mindere dag, maar die heeft iedereen. Toen ik tijdens de spelen van 2012 in Londen niet de begeerde medaille won maar me als vierde kwalificeerde, heb ik wel even gestruggeld. Maar ook dan ga je door. Wat mijn persoonlijk Start Your Impossible-moment is? Dat zijn de gouden medailles die ik tijdens de Paralympische Spelen in 2020 in Tokyo heb gehaald voor handbiken en de triatlon, iets wat niet iedereen voor mogelijk hield.”

Meedoen aan stadsmarathons

Jetze maakt zich nu op voor de Paralympische Spelen in 2024 in Parijs. “Hiervoor moet ik nog mijn doelen stellen. Voor die tijd wil ik met mijn wheeler (een rolstoel voor wedstrijdgebruik) meedoen aan stadsmarathons in onder meer Berlijn. Hier ben ik heel nieuwsgierig naar, ik heb dit nooit eerder gedaan. Gangbaar is het niet, maar ik vind dat je jezelf moet blijven verbeteren.”

Toyota-Jetze-Plat-handbike-fietsend-park-vanonder.jpg
Start Your Impossible

Het motto van Toyota is mobiliteit voor iedereen. We zijn ervan overtuigd dat mobiliteit verder gaat dan alleen auto’s. Tijdens ’s werelds grootste sportevenement bewijzen atleten dat niets onmogelijk is. Er wordt telkens bewezen dat niets onhaalbaar is en dit inspireert ons dat met de kracht van bewegen het onmogelijke kan worden bereikt. Vanwege deze idealen is Toyota trotse mobiliteitspartner van de Olympische en Paralympische Spelen.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Start your impossible